A mozgó büfé egy kerekeken guruló étteremhez hasonlítható. A hagyományos éttermekhez képest számos előnye van a mozgó büféknek. Az egyik előny a mobilitás: a mozgó büfével oda lehet utazni, ahol az ügyfelek vannak. A rezsije alacsonyabb, mint egy étteremé, és kevesebb a személyzet. Ugyanakkor a mozgó büfé is vállalkozás, amely sok munkát és figyelmet követel, különösen az első években. A mozgó büfé tulajdonosoknak hasonló problémákkal kell szembenézni, mint az étterem tulajdonosoknak, pl. a rossz időjárás, gazdasági tényezők.
Mozgó büfé indítása:
Ha mozgó büfét szeretne indítani, először célszerű megnézni, hogy van-e konkurencia. Ezután a környező helyeket, az árusítás tervezett helyszíneit kell feltérképezni. Hol lehet üzleti tevékenységet folytatni, parkolni, illetve az ehhez szükséges engedélyeket beszerezni.
- Válasszon egy jól hangzó nevet vállalkozásának. Engedje szabadjára fantáziáját, és találjon olyan nevet, ami érdekes, humoros, és utal a vállalkozás jellegére is!
- Készítse el a mozgó büfé speciális menüjét! Érdemes helyben fogyasztható és elvitelre szánt ételeket is felvenni a menübe. Tartalmazhat állandó kínálatot, illetve heti/napi ajánlatokat is.
- Gondolja át, milyen kiadásokkal kell számolnia. A mozgó büféhez beszerezhet egy már átalakított, használt járművet, vagy vehet használt illetve új kishaszongépjárművet is, melyet elképzelései szerint átalakíttat (http://rakterhutok.hu/atalakitasok). A büfét jellegétől függően kell berendeznie: fagylalt/jégkrém árusítás esetén fagylaltpult, hűtők, kézmosó és egy áramforrás is szükséges lehet, meleg étel árusításához pedig sütő, kézmosó, mosogató, hűtő az alapanyagoknak, üdítőnek és szintén egy áramforrás.
- A mozgó büfé egyben hirdetési felület is, amit ki kell használni. Legyen a design újszerű, figyelemfelkeltő, tükrözze a vállalkozás jellegét és legyenek feltüntetve az internetes elérhetőségek is. A jármű felületén túl fontos a folyamatosan frissített jelenlét internetes közösségi portálokon, és a saját honlapon is legyen elérhető a legújabb menü, illetve egy naptárban jelölve a kitelepülési helyszínek.
- Hozzon létre egy sürgősségi alapot, ami olyan tartalék, melyhez váratlan kiadás esetén nyúlhat.
- Tervezzen előre, tűzzön ki világos célokat! Gondolja át hova szeretne fejlődni vállalkozásával öt-tíz év múlva. Szeretne minél jobb minőségű ételeket kínálni egy járművel, vagy bővíteni kívánja vállalkozását további autókkal? A célok segíteni fogják vállalkozása fejlődését.
- Gondolkozzon kicsiben. A vállalkozás beindulásáig nem érdemes túl sok pénzt beleinvesztálni. Készüljön fel váratlan kiadásokra is.
- Legyen mindig felkészült. Nem lesz mindig kiszámítható a vendégek, ügyfelek érkezése.
Forrás: http://restaurants.about.com/od/openingarestaurant/ht/RestaurantFoodTruck.htm
Mozgó büfé, mozgóbolt kialakítása: http://rakterhutok.hu/mozgobolt