HTML

Hűtős autó blog

Hűtött áru, fagyasztott élelmiszer szállítással valamint egyéb hűtést igénylő szállítással foglakozó cégek blogja hasznos, érdekes és naprakész információkkal.

Bejegyzések

Címkék

adó (1) ÁFA (10) agrárbank (1) állat szállítás (2) állófűtés (1) animáció (2) átalakítás (1) átalakítások (2) autó (4) baromfi (6) belső kialakítás (1) bio (2) bio élelmiszer (1) bor (1) Budapest (1) busz (2) carrier (1) Carrier (2) catering (1) e-útdíj (5) e-útdíj mentesség (2) Eger (1) egészség (1) élelmiszer (8) élelmiszeripar (1) emeletes busz (1) energia (2) esküvő (1) eurofrigo (1) Eurofrigo (1) fagyasztás (1) fagyi (2) fagyis autó (7) fagylalt (4) fagylalt története (1) fánk büfé (1) fashion truck (2) fejezetek a hűtés történetéből (3) Fólia és Klíma Kft (1) food truck (4) Food Truck Show 2015 (1) Food Truck Show 2016 (1) frozen yogurt (1) furgon (1) furgon átalakítás (2) fuvarozás (1) gazdálkodás (1) gofri (1) gomba (2) görög (1) gyógyszer (2) gyógyszerszállítás (1) gyógyszer szállítás (1) HACCP (3) hal (1) halas autó (1) halottszállító (1) hal szállítás (1) hamburger (1) hazai termék (1) homeopátia (1) hőszigetelés (1) hot-dog (1) hús (17) húsgyár (1) húsipar (13) hússzállítás (2) Hússzövetség (1) hűtés (8) hűtés története (7) hűtő (5) hűtő-fűtő berendezés (1) hűtőautó (16) hűtőberendezés (1) hűtőkocsi (4) hűtős (5) hűtős autó (22) hűtött áru szállítás (1) hűtő berendezés (1) ikarus (1) india büfé (1) italos autók (1) ízesített tej (2) Jamie Oliver (1) jármű átalakítás (3) jég (4) jégkocka (2) jégkrém (1) jégkrém készítés (1) joghurt fagylalt (1) jótékonyság (1) jövő (4) karácsony (2) kecsketej (1) kínai (1) klíma (3) kürtőskalács (1) lángos (1) LEADER program (1) légkondicionálás (1) magyar (1) magyar mezőgazdaság (1) Málta (1) mikulás (1) mirelit (1) mobil borozó (1) mobil kávézó (3) mobil pizza (2) mozgóbolt (20) mozgóbüfé (30) mozgó abc (3) mozgó árusítás (15) mozgó bolt (3) mozgó büfé (27) mozgó butik (1) mozgó divat (2) mozgó könyvtár (2) mozgó pizzázó (1) múlt (1) napelem (1) naposcsibe szállító (3) öko (1) ökotermék (1) online (1) pályázat (3) Pécs (1) pékség (1) pizzás autó (1) QR-kód (1) raktérhűtés (2) raktérhűtő (3) raktér szigetelés (1) reklám (4) rekord (1) Renault (1) retro (2) sajt (3) sajtos autó (2) sertés (16) sertésállomány (1) sörös autó (1) süteményes autók (1) szállítás (5) szigetelés (2) tanya (1) tej (11) tejágazat (1) tejes autó (4) tejes autók (2) tejes kocsi (2) tejipar (2) tengerpart (1) termelő (1) Tesco (1) tévhitek (1) thermo king (1) Thermo King (2) tojás (3) üzlet (1) üzletláncok (1) városnéző busz (1) vega furgon (1) vegetáriánus (1) Veszprém (1) VHT (1) videó (4) virsli (1) víz (3) Volkswagen T1 (2) vonat (1) waffel (1) Willis Haviland Carrier (1) zanotti (1) Zanotti (4) zöldséges autó (5) zöldséges autók (2) zöldségszállító (4) Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Facebook

Aki nem csal tönkre megy?

2013.02.18. 09:54 :: Hűtős autó blog

Zalaegerszeg - Élelmiszeripari feldolgozók, alapanyag előállító termelők bizonygatják, mindenki számára hasznos lenne az ágazatot sújtó forgalmiadó csökkentése. Egy tanulmány szerint a 12 százalékos áfakulcs alternatívát jelenthet a jelenlegi 27-tel szemben.

elelmiszer_afa.jpg

Nem sok dologról mondhatjuk el, hogy mindenki utánunk kullog:

az uniós áfa-sorrendről igen

A hírek szerint az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) által készített tanulmányt vizsgálja a Nemzetgazdasági Minisztérium, döntés nem született a témával kapcsolatban. Bár az adórendszerben a legnagyobb bevétel az áfából származik, a szakmai szervezetek azt bizonygatják, hogy az alapvető élelmiszerek áfa-csökkentésével többet nyerne mindenki.  Javulhatna az élelmiszer előállítók versenyhelyzete, csökkenteni lehetne az ágazatban, főleg a hús előállítás területén elhatalmasodott feketepiacot. Továbbá, ha érezhetően csökkenne a forgalmi adó, általa a fogyasztói árak is, az mérsékelné az inflációt.

A Végh Farm Zala Kft. pakodi sertéstelepéről évente 40 ezer darab hízót értékesít. Végh Zsolt, a cég egyik ügyvezetője szerint mindenképpen jó lenne, legalább a környező országokban alkalmazott áfa mértékére levinni nálunk is a forgalmi adó mértékét. - A jelenlegi helyzet egyrészt sok visszaélésre ad alkalmat, továbbá a hazai termelők számára versenyhátrányt eredményez. Külföldről gyakorlatilag áfa nélkül be tudják hozni a félsertést és az egyéb élelmiszert is. A nagy áfa-különbségek megteremtették azt a kiskaput, hogy aki meg tudja oldani, és külföldről hozza be a húst, az akár tíz százalékkal olcsóbban tudja kitenni az üzletében a terméket. Mi a sertéseink 99 százalékát kivisszük az országból, mivel a volt hazai vevőink, a húsfeldolgozók fizetési gondokkal küzdenek - közölte az ügyvezető. Elmondta továbbá, hogy üdvözlik az április 1-től a sertés ágazatban is bevezetésre kerülő fordított áfa rendszerét, amitől ugyancsak a piac tisztulása várható. Az áfa-csökkentés ezt tovább erősítené. Sőt, ők a húsárakat is mérsékelnék, legalábbis a saját üzletükben.

Mit eredményez a jelenlegi forgalmi adó 27 százalékos kulcsa, illetve mit lehetne nyerni a mérséklésével? - tettük fel a kérdést Éder Tamásnak, a Hússzövetség elnökének is.

- Mi az áfa-csökkentést évek óta azért ösztönözzük, mert piactisztulást várunk tőle az élelmiszer gazdaság minden ágazatában, és az ágazat fejlődéséhez ez nélkülözhetetlen. Ma Magyarországon az élelmiszerek nagy többsége esetében olyan verseny alakult ki, ami irreális körülményeket teremt a piacon, köszönhetően annak, hogy a versenyben azok nyernek, akik kisebb nagyobb mértékben, vagy teljesen képesek az áfát elcsalni. Ezáltal egyúttal olyan reprezentatív árszint alakul ki, ami a közgazdasági törvényszerűségekkel, költségekkel nem igazolható - közölte. A szövetség vezetője elmondta továbbá, hogy alapvetően ennek a szituációnak a változását várják az áfa-csökkentéstől. De ez csak érdemi csökkentés mellett képzelhető el.

Tavaly létrehozták a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért nevű szakmaközi szervezetet, amely  10 százalék alatti áfa-szintet tűzött ki, mint elérendő célt. Hozzátette, az AKI anyagát még nem látta, de a 12 százalékos áfa-kulcs bevezetése is érdemi előrelépés lenne. Éder Tamás érdeklődésünkre megerősítette, a magas élelmiszer-áfának egyértelműen köze van az ismert nagy magyarországi húsfeldolgozók csődjéhez. Mint elmondta, e nagyvállalkozásokban már olyan számítástechnikai rendszerek működnek az áru nyomon követése érdekében, amelyek lehetővé sem tennék az adóval történő manipulálást. Másoknak - elsősorban kisebb vállalkozásoknak - viszont módjuk van a kreatív adóelkerülésre. Arra a kérdésünkre, mit gondol, várható-e, hogy a kormány enged a már több oldalról is megnyilvánuló kéréseknek, válaszként elmondta, az áfa csökkentéséért létrehozott szakmaközi fórum tavaly ősszel megkereste a kormányt a javaslatával. Olyan javaslatot tettek, amely számításaik szerint nem okozott volna bevételi kiesést a büdzsének. De erre a felvetésre máig sem kaptak hivatalos választ. S hogy a hazai kereskedelem meghatározó részének mi a véleménye a kérdésről?

A 27 százalékos áfa-kulcs rettenetesen káros, mert erősen ösztönöz a feketézésre, továbbá fékezi az élelmiszerpiac fejlődését. Ezzel pedig visszahat a mezőgazdasági termelőkre is - foglalta össze véleményét Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Egy áfa-csökkentés után a főtitkár szerint költségvetési hiány keletkezne, de egy idő után a forgalom bővülése, illetve a feketepiac visszaszorulása ezt kipótolná.A tejipar ma az egyik kedvezményezett ágazat a tej és a tejtermékek 18 százalékos áfa-kulcsával. Azonban, mint Besenyei Ferenc, a sajtgyártó Pannontej Zrt. elnöke érdeklődésünkre elmondta, a jelenleginél alacsonyabb, egységes élelmiszer adószintben érdekeltek. Ő is állást foglalt amellett, hogy a mezőgazdaság és élelmiszer ágazat területén ez a feketegazdaság visszaszorításának legfontosabb eszköze. - Egy ilyen lépésnek az árakban is meg kell jelenni, ami fogyasztásélénküléshez vezetne. Emelkedne a nyerstej iránti kereslet, és a jelenleginél magasabb felvásárlási árat kapnának a tejtermelők is - mondta a Pannontej elnöke.

Hajdu Péter http://duol.hu/hirek/aki-nem-csal-tonkre-megy-1520220

Szólj hozzá!

Címkék: adó élelmiszer tejipar ÁFA Hússzövetség

A bejegyzés trackback címe:

https://hutosauto.blog.hu/api/trackback/id/tr605086455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása