Itt van ez a virsli ügy. Tudjuk, hogy ami benne van, az nem nevezhető sem táplálónak, sem egészségesnek, mégis megesszük - időnként. A gyerekeknek is csak az számít, hogy jó az íze, főleg ketchuppal…
A párizsihoz hasonlóan a virslibe is a húsipari hulladék kerül, és több mint a fele víz. A magasabb árral nem mindig párosul a jobb minőség, de a legolcsóbb virsliket jobb elkerülni.
Az eredeti virsli péppé vert marhahúsból - bécsi frankfurti esetén disznóhússal keverve - készült, amit fűszerezés után juhbélbe töltöttek, majd fellógatták füstölni az aroma és a tartósítás végett. Ez nagyjából semmiben nem emlékeztet a boltokban ma kapható készítményekhez, talán annyi a közös bennük, hogy némelyikben tényleg van marhahús, és van, amelyiknek füstös íze van.
A hajdani fűszeres húspép nagy részét ma szójával, bőrkével, csontpéppel, gyártási szalonnával, cukorral, burgonyakeményítővel, stabilizátorral, savanyúságot szabályozó anyagokkal, ízfokozókkal, tartósítószerekkel és mesterséges aromákkal pótolják. A hús pedig, ami belekerül, még az élelmiszergyártók által bevallottan is olyan minőségű, hogy más formában nem lehetne értékesíteni.
A "nyomokban tartalmazhat" utóirat is egyre hosszabb felsorolással örvendeztet meg bennünket, az embernek néha az az érzése, hogy az egész étlapot kapja egyetlen kis rózsaszín rudacskában.
Szinte mindegyiken megtalálható a tej- tojás- és szójaszármazék, de némelyik csomagoláson olvastunk zellert, mustár származékot - akármi is legyen az -, búzát, pisztáciát és mandulát is.
Kevesen tudják, hogy a virslit nem szabad főzni, hiszen hőkezelése főzéssel történik. Elegendő felforralt majd 90 fokra lehűtött vízbe dobni és 8–10 percig állni hagyni.
Egyszóval, ha virsliről van szó, csak az biztos, hogy hűtőben kell tartani, illetve hűtőautóval szállítani…
Cikkek: http://antalvali.com/hirek/virsli-mibol-keszol-regen-ma.html
http://www.borsonline.hu/20130602_gyakorlatilag_nincs_hus_magyar_virsliben____