Eltemettük a telet és kezdetét vette a 40 napos böjt, ezért most vegetáriánus mozgó büfékből készítettem egy válogatást. Hazánkban kevés vegetáriánus büfé, étterem, ételfutár cég létezik, mozgó büfét pedig egyáltalán nem találtam a neten, ezért külföldi példákat gyűjtöttem. Nemcsak arra kell odafigyelni egy vegetáriánus konyhánál, hogy húsmentes legyen, hanem arra is, hogy az alapanyagok lehetőleg helyi termelőktől származzanak.
Ha valaki megéhezett volna egy kis vegetáriánus kosztra, tessék néhány vega recept:
Zöldséges rizsgolyó
Hozzávalók:
- fél kiló barnarizs, vagy sima rizs
- 20 dkg tönkölymorzsa
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 20 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, brokkoli, hagyma, fokhagyma, zöldbab, zöldborsó, stb...leginkább mirelit) 1 fej vöröshagyma
- fél dl extra szűz olívaolaj
- késhegynyi kurkuma, őrölt gyömbér kevés tengeri só (csökkentett nátrium tartalmú)
A rizst előző éjszaka beáztatjuk, másnap megmossuk, és kétszeres mennyiségű vízben főzzük. Amikor már majdnem kész, hozzáöntjük a vegyes zöldséget, és megfűszerezzük. (Ha nem mirelitből készül, korábban kell melléfőzni az apróra vágott zöldségeket!) Ha kihűlt, hozzákeverjük a tönkölylisztet, apró pogácsákat formázunk belőle, és a morzsába forgatva kevés olajon aranybarnára sütjük.
(Forrás: http://www.edenkert.hu/elet-mod/wellness/40-napos-bojt-szabalyai/2826/)
Gombaleves krumpligombóccal
Hozzávalók:
50 dkg gomba, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 vöröshagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál pirospaprika, só, őrölt bors, olaj. A krumpligombóchoz: 50 dkg krumpli, 5 evőkanál liszt, 1 tojás, só, reszelt szerecsendió.
A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Leöntjük a főzővizét, és melegen áttörjük. Belekeverünk egy kávéskanál sót, néhány csipet reszelt szerecsendiót, aztán félretesszük hűlni. Egy evőkanál fölhevített olajon 2-3 percig kevergetjük a megtisztított és karikákra vágott répaféléket és a földarabolt gombát. Megsózzuk, megszórjuk néhány csipet őrölt borssal és a pirospaprikával, aztán felöntjük 1,5 liter vízzel. Beledobunk egy vöröshagymát, és beletesszük a petrezselyemzöld háromnegyed részét csokorba kötve, és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Elővesszük a közben kihűlt áttört krumplit. Belekeverjük a lisztet, tojást és néhány szál petrezselyemzöldet apróra vágva. A levesből kivesszük a vöröshagymát és a petrezselyemcsokrot. Ezután a krumpliból beolajozott kézzel diónyi gombócokat formázunk vagy két kanál segítségével galuskákat szaggatunk a gyöngyözve forró levesbe. Amikor a gombócok feljöttek a leves tetejére, az étel elkészült. Tálalásnál megszórhatjuk némi apróra vágott petrezselyemzölddel.
(Forrás: http://www.recept-oldal.hu/cikkek/vegetarianus-etelek/gombaleves-krumpligomboccal.html)
Mozzarellagolyók rántva
Hozzávalók:
Mini mozzarellagolyók, fűszerek (pirospaprika, fokhagymapor, só, őrölt bors), étkezési keményítő, tojás, szezámmag, zsemlemorzsa.
Olaj a kisütéshez.
Az étkezési keményítőt összekeverjük a fűszerekkel (egy evőkanálnyi keményítőre egy kávéskanál fűszert számítva).
A mozzarellagolyókat kivesszük a levükből, lecsöpögtetjük és megforgatjuk a fűszeres keményítőben úgy, hogy a keményítő bőven befedje őket. Ezután a golyókat megforgatjuk a felvert tojásban és a szezámmaggal összekevert zsemlemorzsában is.
A panírozott sajtot forróra hevített étolajban 1-2 perc alatt megsütjük. (Ha az olaj nem elég meleg, vagy ha túl hosszú a sütési idő, a sajt szétfolyhat.)
(Forrás: http://www.recept-oldal.hu/cikkek/vegetarianus-etelek/mozzarellagolyok-rantva.html)
Zöldséges tavaszi tekercs
Hozzávalók:
a tesztája:
fél pohár telj. kiőrlésű liszt
fél pohár finom őrlésű kukorica liszt
fél pohár viz
fél pohár tej
2 ek olaj
csipetnél kicsit több só
1 tojás
a töltelék:
fél káposzta nagyon vékonyra szeletelve
2 s.répa szinten vékony csíkokra aprítva
1 nagy hagyma vékony szálakra szeletelve
lehet piros húsú paprikát is beleaprítani
édes-savanyú mártás
1 ek méz
1 ek szójaszósz
1 ek ketchup
2 ek borecet
1 ek kukoricakeményítő
2 dl víz
A tészta anyagait összekevertem és palacsintákat sütöttem belőle, fontos hogy vékonyak legyenek!
A zöldségeket egy kevés olajon ugráltattam, meglocsoltam szójaszósszal és egy édes fajta szójával is, megszórtam gyömbérporral, amikor kihűlt 1 ek-nyi zöldséget tettem a palacsintára, ráhajtottam egy kicsit, majd 2 oldalról is és feltekertem, tulajdonképpen ahogy a káposztalevelet töltik.Úgy tettem a tányérra, hogy a széle alul legyen, ha egy kicsit áll akkor hozzátapad és a sütésnél nem nyílik ki. Olajban minden oldalról megsütöttem, rizzsel és főtt kukoricával tálaltam.
A mártás hozzávalóit összekeverjük, majd tűzön állandó keverés közben addig főzzük, míg a színe áttetszőbb lesz. A tálalásnál meglocsoljuk a mártással.
(Forrás: http://www.tutireceptek.hu/zoldseges-tavaszi-tekercs)
Mozgóboltok, furgon átalakítások: http://rakterhutok.hu/mozgobolt