http://www.szabadfold.hu/gazdanet/husgyarak_varnak_rank_20_ev_mulva
Horn Péter akadémikus nyilatkozott a Szabad Földnek a húsgyárak jövőjéről.
"Már ma legalább 3 milliárd ember akar több húst enni. Ilyen helyzetben még soha nem volt az emberiség. A fejlődő világban háromszor több hús és tej kell majd, a fejlettben a hús iránti igény 20, a tejé 15 százalékkal lesz több.
....
Szokás a klímaváltozást az ember rovására írni, de ez nem bizonyított: melegedés, jégkorszakok nélkülünk is előfordultak rengetegszer. Kulcskérdés a tározók, öntözőrendszerek kialakítása, van állam, mely 15 ezer tározót hozott létre. Az utóbbi években Magyarországon épített a világon a legkevesebb tározót! Mert azt hisszük, nekünk vízből is sok van. Pedig ahol nincs víz, nincs mezőgazdaság, és fejlett agrárium nélkül nincs fejlett vidék sem.
....
A jelzések szerint 2010-20 között 20 millió tonnával nő a sertéshús, 20 millióval a baromfi, 30millióval a hal termelés. És utóbbiban nagy lehetőségek vannak számunkra is! Ez az ágazat lesz a legfejlődőbb a világon.
...
Mi lesz a jövő? Horn szerint húsgyárak és a lehető leginkább kihasznált legelők. A nagy tőkés cégek terepe lesz a legintenzívebb körülmények között működő állattelepek. Az itt előállított hús takarékoskodik leginkább a talajjal és a vízzel. Ezt bizonyítja, hogy ma egy kiló csirkemellfilé előállításához profi körülmények között harmad annyi víz, takarmány szükséges, és harmad annyi trágya keletkezik, mint 30 éve. Utóbbiból energiát és a talajba visszajuttatott humuszt állítanak elő. A környezetszennyezés így minimális. ..."