Egyre több cateringgel foglalkozó cég autóját lehet látni az utakon, de mivel is foglalkoznak ők tulajdonképpen? A catering angol kifejezés, jelentése (tömeg)ellátás, (tömeg)élelmezés.
Minden kornak megvoltak a maguk sajátos étkezési szokásai, gondoljunk például az ókori Rómára. A latin mondás szerint „Egyél, hogy élj, ne azért élj, hogy egyél”- éppen ellenkezőleg éltek a tehetősebbek. A gazdagok körében szokás volt a vacsorameghívás. A vendégek ilyenkor a legjobb ruhájukat viselték, a cipőjüket lehúzták, amikor a házigazda házába léptek. Kanapékon fekve vacsoráztak, az ételt kézzel ették. Az asztaloknál felszolgált borok és a különleges ételsorok által kiváltott hatást tovább fokozta a tálalás művészete. Ennek szerves részei voltak a nagy értékű asztali edények, illetve a művészi módon megmunkált ezüst étkészletek is.*
A társas étkezések szokása az ókorba nyúlik vissza, napjainkban pedig már cégek specializálódtak az étkeztetésre és a hozzá kapcsolódó feladatokra. Ezek a már említett catering cégek.
A cateringgel foglalkozó cégek szolgáltatásai tágabb értelmezésben kiterjedhet a közétkeztetési feladatokra pl. iskolai menzák, üzemi konyhákon történő ételkészítés és felszolgálás, valamint ide tartozik pl. a légiforgalmi társaságok részére történő étel- és italellátás is. A catering cégek foglalkoznak továbbá rendezvényszervezéssel is, pl. céges partyk, állófogadások, esküvők, családi események teljes lebonyolítását végzik az előkészületektől az esemény végéig. A szolgáltatás kiterjed a szervezésre, előkészítésre, dekorációra, a megbízóval egyeztetett ételsor rendezvény helyszínre szállítására és felszolgálására, valamint az utómunkálatokra.
Az ételek készítése történhet egy külső helyszínen, vagy a rendezvény, esemény helyszínén.
Az ételek készítése, szállítása és tálalása során be kell tartani a kötelező higiéniai szabályokat, valamint gondoskodni kell az alapanyagok és ételek megfelelő tárolási hőmérsékletéről.
A catering cégek általában rendelkeznek saját hűtőautóval, mellyel megfelelő hőmérsékleten tudják szállítani az ételeket az elkészítés helyéről a tálalás helyszínére.
Hűtőautók kialakítása:
Catering cégek: