HTML

Hűtős autó blog

Hűtött áru, fagyasztott élelmiszer szállítással valamint egyéb hűtést igénylő szállítással foglakozó cégek blogja hasznos, érdekes és naprakész információkkal.

Bejegyzések

Címkék

adó (1) ÁFA (10) agrárbank (1) állat szállítás (2) állófűtés (1) animáció (2) átalakítás (1) átalakítások (2) autó (4) baromfi (6) belső kialakítás (1) bio (2) bio élelmiszer (1) bor (1) Budapest (1) busz (2) Carrier (2) carrier (1) catering (1) e-útdíj (5) e-útdíj mentesség (2) Eger (1) egészség (1) élelmiszer (8) élelmiszeripar (1) emeletes busz (1) energia (2) esküvő (1) Eurofrigo (1) eurofrigo (1) fagyasztás (1) fagyi (2) fagyis autó (7) fagylalt (4) fagylalt története (1) fánk büfé (1) fashion truck (2) fejezetek a hűtés történetéből (3) Fólia és Klíma Kft (1) food truck (4) Food Truck Show 2015 (1) Food Truck Show 2016 (1) frozen yogurt (1) furgon (1) furgon átalakítás (2) fuvarozás (1) gazdálkodás (1) gofri (1) gomba (2) görög (1) gyógyszer (2) gyógyszerszállítás (1) gyógyszer szállítás (1) HACCP (3) hal (1) halas autó (1) halottszállító (1) hal szállítás (1) hamburger (1) hazai termék (1) homeopátia (1) hőszigetelés (1) hot-dog (1) hús (17) húsgyár (1) húsipar (13) hússzállítás (2) Hússzövetség (1) hűtés (8) hűtés története (7) hűtő (5) hűtő-fűtő berendezés (1) hűtőautó (16) hűtőberendezés (1) hűtőkocsi (4) hűtős (5) hűtős autó (22) hűtött áru szállítás (1) hűtő berendezés (1) ikarus (1) india büfé (1) italos autók (1) ízesített tej (2) Jamie Oliver (1) jármű átalakítás (3) jég (4) jégkocka (2) jégkrém (1) jégkrém készítés (1) joghurt fagylalt (1) jótékonyság (1) jövő (4) karácsony (2) kecsketej (1) kínai (1) klíma (3) kürtőskalács (1) lángos (1) LEADER program (1) légkondicionálás (1) magyar (1) magyar mezőgazdaság (1) Málta (1) mikulás (1) mirelit (1) mobil borozó (1) mobil kávézó (3) mobil pizza (2) mozgóbolt (20) mozgóbüfé (30) mozgó abc (3) mozgó árusítás (15) mozgó bolt (3) mozgó büfé (27) mozgó butik (1) mozgó divat (2) mozgó könyvtár (2) mozgó pizzázó (1) múlt (1) napelem (1) naposcsibe szállító (3) öko (1) ökotermék (1) online (1) pályázat (3) Pécs (1) pékség (1) pizzás autó (1) QR-kód (1) raktérhűtés (2) raktérhűtő (3) raktér szigetelés (1) reklám (4) rekord (1) Renault (1) retro (2) sajt (3) sajtos autó (2) sertés (16) sertésállomány (1) sörös autó (1) süteményes autók (1) szállítás (5) szigetelés (2) tanya (1) tej (11) tejágazat (1) tejes autó (4) tejes autók (2) tejes kocsi (2) tejipar (2) tengerpart (1) termelő (1) Tesco (1) tévhitek (1) Thermo King (2) thermo king (1) tojás (3) üzlet (1) üzletláncok (1) városnéző busz (1) vega furgon (1) vegetáriánus (1) Veszprém (1) VHT (1) videó (4) virsli (1) víz (3) Volkswagen T1 (2) vonat (1) waffel (1) Willis Haviland Carrier (1) zanotti (1) Zanotti (4) zöldséges autó (5) zöldséges autók (2) zöldségszállító (4) Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Facebook

Zöldségek és gyümölcsök tartósítása fagyasztással

2013.09.17. 10:30 :: Hűtős autó blog

Az idei évben szép mennyiségű zöldség és gyümölcs termett a kertekben. A legtöbb helyen a hirtelen, nagy mennyiségben beérő termésből a háziasszonyok eltesznek a télre is. A zöldségek, gyümölcsök tartósításának többféle módját ismerjük, a leginkább ismert és kedvelt a befőzés és a fagyasztás. A fagyasztás előnye a befőzéssel szemben, hogy a zöldség- és gyümölcsfélék jobban megőrzik vitamin- és ásványi anyag tartalmukat, valamint nem szükséges cukrot hozzáadni.

A fagyasztás technológiája:

A gyorsfagyasztással történő tartósításnak az a lényege, hogy az élelmiszer ipari alapanyagokat a lehető legrövidebb idő – a zöldségek, gyümölcsök esetében ez néhány perc -  alatt, szinte sokkolásszerűen kell megfagyasztani. Ennek következtében az élelmiszereket alkotó nagy mennyiségű víz (ez a zöldségek esetében 60-90 %) apró jégkristályok formájában fagy meg. Ennek az a jelentősége, hogy az így gyorsfagyasztott termékben a felengedtetéskor nem roncsolódik a sejtfal, ami elkerülhetetlen akkor, ha csak lassan hűtik az alapanyagokat, amelynek során nagyméretű jégkristályok keletkeznek.

jegkocka_eperrel.jpgAz apró jégkristályoknak köszönhetjük azt is, hogy a gyorsfagyasztás után kiengedett termék nem ereszt rengeteg levet, megőrzi az alapanyag eredeti alakját és színét, hasznos anyagait, vitaminjait, még az illatát is – ez gyümölcsöknél érzékelhető a legjobban, de a húsok is jó példa. 

A fagyasztott termékek fagyasztása és tárolása -18 - -40 oC tartományban történik. A tárolhatóság időtartama megfelelő csomagolás alkalmazása mellett 6 hónaptól néhány évig terjedhet.

Hazánkban 1943-ban, a Pozsony melletti Diószegen, majd 1947-ben Csepelen kezdődött gyorsfagyasztott élelmiszerek üzemi gyártása.

 Tippek fagyasztáshoz:

  • Ha a kifacsart citrom héját szeletelve vagy egészben a mélyhűtőben lefagyasztjuk, étel ízesítésére bármikor felhasználhatjuk. Könnyen szeletelhető, reszelhető.
  • A csomagoló fóliát erősen rá kell szorítani a húsokra, a zöldségfélékkel pedig jól tele kell tölteni, hogy kiszoruljon belőle a levegő, majd légmentesen le kell zárni.
  • Érett paradicsomot, paprikát, zöldség és zellerzöldet, megmossuk, lecsepegtetjük a vizet, és 24 órán belül lefagyasztjuk. Fagyott állapotban, vagy a felengedés után, azonnal felhasználjuk.
  • A frissen vágott állatok húsát és a vadhúsokat pihentetni, érlelni kell fagyasztás előtt.
  • Az áfonyát kiválóan lehet fagyasztani, - felengedve szinte ízletesebb, mint friss gyümölcsként. Szárítással viszont egy évig is eltartható.
  • A mélyhűtésre szánt ribizlit mossuk meg, szemezzük le a száráról, adagokban tegyük nejlonzacskóba, 1-2 evőkanál porcukrot szórjunk rá, zárjuk le a tasakot és így tegyük a mélyhűtőbe.
  • Fagyasztás előtt a nyers zöldséget a felhasználásnak megfelelően kell feldarabolni, a gyümölcsöknél legfeljebb az almát és a körtét szokás felszeletelni. Kimagozni nem kell a gyümölcsöket, mert eközben elfolyik az értékes lé és tönkremegy a gyümölcs állaga.
  • Bármely friss élelmiszer alkalmas fagyasztásra, kivéve az egész tojást, hagymát, retket, fejes salátát, üveges italokat.
  • A kenyeret jobb szeletelve fagyasztani, így mindig annyit lehet kivenni, amennyire szükség van.
  • A hűtendő és fagyasztandó anyagokat, levegő és nedvesség ellen lezárt csomagban kell elhelyezni (csomagolás). A fagyasztókészülékbe helyezendő javakat célszerű lehetőleg levegő és páramentesen csomagolni. A csomagolás természetesen száraz legyen. Előnyösen használható a vákuumcsomagolás.

A közvetlen fogyasztásra szánt mirelit gyümölcsöt lehetőleg lassan, a hűtőben olvasszuk ki.

Amit egyszer kiolvasztottunk, azt már ne fagyasszuk vissza.

hutoautok.jpgA fagyasztott élelmiszerek tárolása és szállítása során fontos a megfelelő és állandó hőmérséklet. Ez a -18oC vagy ez alatti hőmérsékletet jelenti. A hűtőházakban tárolt fagyasztott élelmiszereket erre a célra kialakított hűtőautóval kell szállítani a kereskedelmi egységekbe.

http://rakterhutok.hu/rakterhutes

Forrás:

http://www.gyorsfagyasztás.hu/

http://www.jotudni.hu/tippek/fagyasztas.html

http://www.chemonet.hu/hun/food/technol/zoldseg/zoldseg2.html

Szólj hozzá!

Címkék: hűtés fagyasztás mirelit hűtőautó

A bejegyzés trackback címe:

https://hutosauto.blog.hu/api/trackback/id/tr995519768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása