Országjáráson vitatják meg gazdálkodók, szakmai szervezetek, kutatók, hogy milyen stratégiával érhetnék el a magyarországi sertéságazat megduplázódását - hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.
Tervek szerint őszre véglegesítik majd a sertésstratégiát, melyben először a csökkenés megállítása lenne a cél. Ezután kerülhetne sor a piacok építésére, mely által nőhetne a sertések száma is - nyilatkozta Horváth István miniszteri megbízott.
A megbízott a Gödöllőn megrendezett fórumon megjegyezte, hogy tavaly a 6 milliárd forintos állatjóléti támogatást 20 százalékkal, 7,2 milliárd forintra emelték, illetve ezzel egyidejűleg az állattartó telepek korszerűsítésének negyedik pályázati körében több tízmilliárd forintra lehetett pályázni. Beszédébe kiemelte, hogy 2,6 milliárd forintot kívánnak olyan kutatásfejlesztési programokra fordítani, amiben a takarmányozással, illetve a hazai genetika bővítésével, korszerűsítésével foglalkoznak.
Lényeg, a jó minőség
Piacépítés keretén belül vissza kell hozni a magyar gasztronómiába a jó minőségű sertéshúst, de ennek eléréséhez, Horváth István megítélése szerint, az egyik lényeges eleme a jelenlegi csomagolási technológiák továbbfejlesztése, melyet pályázatokkal szeretnének segíteni. Az eltarthatóságot tekintve ugyanis nagyon fontos, hogy milyen a csomagolás.
Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Környezettudományi Kar dékánja erkölcsi kötelességének érzi azt, hogy részt vegyenek ebben a folyamatban, mivel - elmondása alapján - olyan szakmai háttér, szakintézetek és kutatási eredmények állnak rendelkezésre, amelyek a sertéstartás jelenlegi helyzete előtt "járnak", amiket be szeretnének majd építeni a programba.
Forrás: Élelmiszer Online