HTML

Hűtős autó blog

Hűtött áru, fagyasztott élelmiszer szállítással valamint egyéb hűtést igénylő szállítással foglakozó cégek blogja hasznos, érdekes és naprakész információkkal.

Bejegyzések

Címkék

adó (1) ÁFA (10) agrárbank (1) állat szállítás (2) állófűtés (1) animáció (2) átalakítás (1) átalakítások (2) autó (4) baromfi (6) belső kialakítás (1) bio (2) bio élelmiszer (1) bor (1) Budapest (1) busz (2) Carrier (2) carrier (1) catering (1) e-útdíj (5) e-útdíj mentesség (2) Eger (1) egészség (1) élelmiszer (8) élelmiszeripar (1) emeletes busz (1) energia (2) esküvő (1) eurofrigo (1) Eurofrigo (1) fagyasztás (1) fagyi (2) fagyis autó (7) fagylalt (4) fagylalt története (1) fánk büfé (1) fashion truck (2) fejezetek a hűtés történetéből (3) Fólia és Klíma Kft (1) food truck (4) Food Truck Show 2015 (1) Food Truck Show 2016 (1) frozen yogurt (1) furgon (1) furgon átalakítás (2) fuvarozás (1) gazdálkodás (1) gofri (1) gomba (2) görög (1) gyógyszer (2) gyógyszerszállítás (1) gyógyszer szállítás (1) HACCP (3) hal (1) halas autó (1) halottszállító (1) hal szállítás (1) hamburger (1) hazai termék (1) homeopátia (1) hőszigetelés (1) hot-dog (1) hús (17) húsgyár (1) húsipar (13) hússzállítás (2) Hússzövetség (1) hűtés (8) hűtés története (7) hűtő (5) hűtő-fűtő berendezés (1) hűtőautó (16) hűtőberendezés (1) hűtőkocsi (4) hűtős (5) hűtős autó (22) hűtött áru szállítás (1) hűtő berendezés (1) ikarus (1) india büfé (1) italos autók (1) ízesített tej (2) Jamie Oliver (1) jármű átalakítás (3) jég (4) jégkocka (2) jégkrém (1) jégkrém készítés (1) joghurt fagylalt (1) jótékonyság (1) jövő (4) karácsony (2) kecsketej (1) kínai (1) klíma (3) kürtőskalács (1) lángos (1) LEADER program (1) légkondicionálás (1) magyar (1) magyar mezőgazdaság (1) Málta (1) mikulás (1) mirelit (1) mobil borozó (1) mobil kávézó (3) mobil pizza (2) mozgóbolt (20) mozgóbüfé (30) mozgó abc (3) mozgó árusítás (15) mozgó bolt (3) mozgó büfé (27) mozgó butik (1) mozgó divat (2) mozgó könyvtár (2) mozgó pizzázó (1) múlt (1) napelem (1) naposcsibe szállító (3) öko (1) ökotermék (1) online (1) pályázat (3) Pécs (1) pékség (1) pizzás autó (1) QR-kód (1) raktérhűtés (2) raktérhűtő (3) raktér szigetelés (1) reklám (4) rekord (1) Renault (1) retro (2) sajt (3) sajtos autó (2) sertés (16) sertésállomány (1) sörös autó (1) süteményes autók (1) szállítás (5) szigetelés (2) tanya (1) tej (11) tejágazat (1) tejes autó (4) tejes autók (2) tejes kocsi (2) tejipar (2) tengerpart (1) termelő (1) Tesco (1) tévhitek (1) Thermo King (2) thermo king (1) tojás (3) üzlet (1) üzletláncok (1) városnéző busz (1) vega furgon (1) vegetáriánus (1) Veszprém (1) VHT (1) videó (4) virsli (1) víz (3) Volkswagen T1 (2) vonat (1) waffel (1) Willis Haviland Carrier (1) Zanotti (4) zanotti (1) zöldséges autó (5) zöldséges autók (2) zöldségszállító (4) Címkefelhő

Naptár

szeptember 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Facebook

Radikális ÁFA csökkentés kell a sertés- és a baromfiágazat talpon maradásához

2013.10.16. 09:05 :: Hűtős autó blog

Radikális ÁFA csökkentéssel érhető csak el, hogy a sertés- és a baromfiágazat megmaradjon, versenyképessége pedig növekedjen – szögezi le közös közleményében a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) és a Baromfi Termék Tanács (BTT). A három szakmai szervezet egységes álláspontot képvisel az ÁFA mérséklés kérdésében.

A hazai egy főre jutó sertéshús fogyasztás az 1990-es évek 40 kilogrammot meghaladó szintjéről mára 25 kilogrammra csökkent – áll a három szakmai szervez közös közleményében.  A fogyasztás 40 százalékos, azaz 15 kilogrammal egyenértékű  visszaesése önmagában megközelítőleg 2 millió darab élősertésnek felel meg. A magyar húsipar értékesítésének csökkenése azonban ennél lényegesen magasabb, hiszen a hazai piacon  komoly részarányhoz jutottak a külföldi beszállítók.

A lakossági húskereslet zsugorodása  a baromfiágazatban is érezhető, az utóbbi egy-két évben a korábbi időszakhoz képest 30 százalékkal csökkent a kereslet. Ugyanakkor, míg a hazai fogyasztás radikálisan csökken, a két ágazat külföldi értékesítése folyamatosan nőtt, többek között azért, mert az ÁFA kulcs  nincs hatással az exportértékesítési lehetőségekre.

A kormány jövőbeni stratégiájában az agrárium fejlesztése elsőbbséget élvez. Ennek része a növénytermesztés és állattenyésztés eltorzult egyensúlyának korrigálása, az állatállomány növelése.

Fenti célkitűzés megvalósítása a sertés- és baromfiágazat versenyképességének erősítése,  hazai és nemzetközi  piaci részesedésének növelése nélkül lehetetlen. A jelenlegi becslések szerint a lakossági sertéshúsfogyasztás mintegy 30 százaléka importból származik. A fennmaradó rész legalább fele feketekereskedelem útján jut el a fogyasztókhoz, így a legális húsipari termelés részesedése csak 35-40 százalékra tehető. A baromfiágazatban is érzékelhetően megnőtt a fekete- és szürke gazdaság részaránya. Ugyanakkor az élelmiszeripari ágazatok sajátossága, hogy a belföldi piac jelenti számukra a tervezhetőséget, a biztonságot, a növekedés zálogát.

A sertés- és baromfiágazat fennmaradásának kulcsa jelenleg tehát a hazai hús- és baromfiipar versenyképességének újrateremtése, ugrásszerű erősítése. Az EU tagállamok többségében az alapvető élelmiszerek, így a hús- és baromfi termékek ÁFA szintje 10 százalékot nem haladja meg. A hazai 27 százalékos ÁFA kulcs a fekete gazdaság és kereskedelem melegágya, egyúttal versenyromboló is és negatív morális hatású.

Az ÁFA 5 százalékra történő csökkentése nélkül a hús- és baromfiipar termelése nem növekedhet, sőt talpon-maradása is kétséges. Az ágazat versenyképességének javítása, és ehhez tartozóan a munkahelyek megőrzése, valamint a gazdaság fehérítése csak az ÁFA radikális  csökkentése révén valósítható meg, mert a kisebb adómérséklés az ÁFA nélküli értékesítés körére és mértékére visszatartó erőt nem gyakorol, az ipar versenyképességének javítására hatástalan, s ráadásul a fogyasztói ár alig érezhető csökkenését tenné csak lehetővé.

Márpedig a legális ipar képviselőinek  alapvető érdeke, hogy az ÁFA csökkentés  a fogyasztók számára érdemi ármérséklést eredményezzen. Ehhez az ÁFA kulcs 5 százalékra való csökkentése jelenthet csak megoldást.

Forrás: Baromfi Termék Tanács

Szólj hozzá!

Címkék: hús sertés húsipar baromfi ÁFA

A bejegyzés trackback címe:

http://hutosauto.blog.hu/api/trackback/id/tr555573195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.